Sabtu, 31 Oktober 2009

Kuah Laksa Kak Ngah

1kg ikan sardin
12 biji chili kering
10 biji chili burung(ikut selera pedas)
15 keping asam keping
5 biji bawang besar
belacan(besar ibu jari kaki)
daun kesum
3 kuntum bunga kantan

ikan direbus sekejap dengan 6 keping asam keping.
tos air setelah sejuk siat isi ikan.asingkan tulang dan isi ikan.
blend isi ikan sekejap sahaja(jangan sampai isi ikan hancur)
blend tulang dan kepala serta asam keping yang direbus dengan ikan.
tapis ambil airnya(ulang blend sehingga tulang hancur dan air tapisan menjadi jernih.
potong bawang dan blend bersama chili serta belacan.
satukan dalam periuk masak dengan api sederhana.
seteah mendidih masukan kesum,kantan, asam keping serta garam secukup rasa.reneh selama 2 jam sehingga asam keping kembang sepenuhnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan